22:10 0

Maafkan Mama Sayang - Luahan Ibu Bernama Fatma Najihah

Maafkan Mama Sayang - Luahan Ibu Bernama Fatma Najihah 



Menangis hati ibu bapa yang membaca luahan Fatma Najiha, ibu yang mengakui kesilapannya ketika melahirkan anak.

Hanya kerana tidak tahan sakit, ibu ini telah diuji dengan hebat dan meminta maaf kepada anaknya itu kerana dirinya yang tidak kuat menyebabkan anaknya yang menanggung derita.

Jom baca luahan Fatma ini:

Allahukakbar... Bersabarlah syg .. Allah mnguji hambanye..td terbaca post pasal ibu melahirkan baby mngambil epidural lumpuh sampai sekarang kesan dri epidural. Saya dulu bersalin di hospital private.. Mmg doktor sntiasa dtg keluar masuk suh amik epidural or ubat tahan sakit.. Tp parents saya ttp tak bg.. Dh tak tahan sakit sgt sy request kt husband nk ubat tahan sakit.. N then 10 minit lepas tu doktor dtg n cucuk kt punggung saya ubat tahan sakit.. 30 minit lepas tu saya mngantuk sgt.. Contraction dh tak ade.. Saya tido dgn lena.. Tp dlm masa yg sama jalan masih bukak besar.. Sy 3 jam saya tidur tampa rasa pape.. 

Pukul 8 mlm terjaga parents saya suh bgn mndi n solat.. Selepas solat suh mkn tp semua dh tak lalu nk telan..pukul 10 mlm ckp kt nurse saya dh ase nk terberanak ni.. Nurse dtg cek jalan.. Dier ckp owh bru 7 cm.. N then kul 11.30 dh takthn sgt saya ditolak masuk labourroom ditemani ibu n suami sy dlm labour room tu..tnggu doktor tak smpai2..nurse tahan tak bg teran suh mengiring kn bdn nk dkt sejam tngu doktor sampai.. Smpai je doktor ape lg.. Tak smpat nak pakai pape kepala baby dh nampak.. Push 2x alhamdulillah tpt jam 12.45 am saya bersalin.. 

Tp saya tak dgr bunyi tangisan baby, doktor terus potong tali pusat n bawak kebelakang.. Saya, husband n ibu tak he ti berdoa suh baby nages.. Nk dkt 15 minit saya tngu tp syg sy tak dgr tangisan anak saya.. Baby terus masuk kedalam bilik n pasangkan wayar oksigen.. Doktor dtg balik n sambung jahit luka saya.. Saya tnye doktor knp anak saya tak nages dier jwb kesan dri cucuk tahan sakit mmg tak nages td sebelum cucuk kn dh bg thu.. Ok saya pun terus diam.. 

Keesokan pgnye saya nk tgk baby saya tp air mata je yg mampu keluar ditubir mata bila melihat anak penuh dgn wayar2 u tuk bantuan penafasan.. Sgt pelik.. Husband tnye doktor yg duk dlm bilik baby tu.. Knp anak saya penuh wayar cm ni.. Doktor bg thu anak encik dh lemas sbb kesan amik cucuk tahan sakit ke. Ungkinan terlebih dos sbb baby tido dlm perit, contraction tak berlaku lngsung.. 

Suami sy yg sgt alert ti teringt balik owh patut tgk grap ctg jantung baby mendatar.. Tp bila tnye doktor doktor yg incas saya doktor ckp normal.. Time tu mmg saya tak ingt pape.. Sbb mata saya ngantok sgt2..tpt kul 1 pg tiba2 nurse dtg bilik saya kejut ummi n hubby saya bg thu baby perlu dibawa ke hospital pusrawi masuk icu sbb baby fitti g.. Suami terus belari masuk bilik babytgk doktor dh ciap2 kn baby syg untuk bawak naik ambulance.suami follow belakang.. 

16 ari duk di icu, wayar penuh badan baby saya demam.. Saya tnye doktor pakar yg jg anak saya, knp anak sy jd cm ni.. Jwpn yg sama diberi thu oleh doktor td.. Mungkin kuman dh masuk dlm kepala.. Oksigen kurang dibahagian otak sbb anak puan keluar dh lemah n tak menangis.. Yaallah sedihnye saya seorg ibu bila dpt berita tersebut.. Kos perbelanjaan hospital rm1500 sehari dlm icu lngsung tak difikirkan lg,saya hnye fikir anak saya chat cpt sembuh.. Cukup 16 ari anak saya dpt discharge.. Lega sgtdoktor cuma bg thu klu baby demam or fitting cpt2 dtg hospital.. 

Tp baby saya kuat sgt walaupun cucuk 1,2,3 bulan anak saya tak demam langsung.. Cukup 4 bulan baby saya membesar dgn sempurna tp sayang kami hanye miliki 4 bulan sahaja kerana secara tiba2 b muntah2 dgn teruk sekali masuk susu muntah mcm air pancut.. 

Saya betgegas ke kpj jb jumpa pakar kt cna.. Doktor kanak2 bg thu mungkin baby saya tak cukup oksigen dlm kepala kite perlu buat EEG untuk otaknye.. Tp bila dpt result doktor ckp otak dier tak cntik.. Yaallah sekali lg saya perlu hadapi ini semua. Disebabkan muntah yg teruk anak saya menagis tampa suara.. Smpai la masa saya jumpa doktor pakar gov di kpj khas untuk neuro.. 

Doktor nasihatkn saya bawak baby g gov hospital.. So tampa lengah saya bawak balik baby ke hospital temerloh dkt dgn umah parents saya.. Tak payah tngu que nk jumpa pakar sbb anak murid ayah ade keje citu n tolng.. Buat appoiment untuk buat MRI,sekali lg air mata saya mngalir bila doktor ckp urat saraf mata yg bg arahan pd otak tidak berfugsi,saiz otak kecil tak sama mcm usiany dh cecah 6 bulan.. Otaknye tak cukup oksigen sbb tu masa lahir tak nages, mungkin kesan dri cucuk tahan sakit.. 

Ya allah bersalahnye saya terhadap anak yg kene tngung semua ni.. saya yg memotong perjalanan allah, now allah uji saya.. Anak saya di sahkan cirebral palsy tahap kurang oksigen dlm kepala.. Now anak saya dh 10 bulan tp masih mcm baby kepala tak blh tegak, selalu mngeraskan otot, mata tak blh follow, tak mcm usia baby 10 bln yg lai. Anak saya hanya mampu nages n terbaring sahaja.. 

Maaf kn mama syg, klu mama tak ingkari perjalanan allah n amik cucuk tahan sakit mungkin syg tak akan jd cm ni n syg blh hidup seperti anak2 normal yg lain.. Doakan anak saya kembali seperti sediakala.. Saya n fmily sntiasa menanti keajaiban dri allah untuk bidadari syurga kami.. Amin.. 

Plez ibu2 lps ni jgn amik cucuk epidural or tahan sakit.. ikut perjalanan allah yg telah diaturnye.. semua org yg nak bersalin sakit.. Sakit bersalin menghapus segala dosa.. #‪#‎pengalaman‬ bersalin saya. Plezz kawan2 amik iktibar dan jdkn pengajaran share la kpd kwn2 yg lain, yg tgh sarat mngandung##




0 comments:

Post a Comment