20:40 3

"Patutlah Anak Tak Menangis" Kisah Orang Malaysia Di Republik Czech


"Patutlah Anak Tak Menangis" Kisah Orang Malaysia Di Republik Czech


Satu perkongsian yang menarik dari seorang wanita wajar dijadikan pengajaran dan ikhtibar. Wanita yang menggunakan facebook "Mimi Ida Mdj" berkongsi kisah anak yang tidak menangis di Czech.

Jom baca status yang menarik ini:

Anak suka menjerit? Di sini saya nak kongsikan sedikit pengalaman dari Czech.

Sepanjang sy duduk di Prague ni satu perkara yang saya perasan. Anak2 atau baby kat sini tak pernah cakap atau menangis menjerit2. Saya terfikir eh takkan baik sangat baby kat sini, nangis menjerit tu pun ada kaitan dengan genetic mat salleh ke? sbb kat Malaysia sy selalu dgr budak2 nangis guling2 dalam mall especially kat toys section hahah.. *sy ada 3 anak saudara sebab tu la*

Tiba-tiba ada satu kali tu dalam bas, sy dengar seorang anak ni berbisik kat telinga mak die. Pastu si ibu berbisik balik kat telinga anak die...lama juga mereka berbisik2 tu. Saya pun cuba la pasang telinga sebab saya rasa budak tu cute sgt hihi...lepas tu baru sy faham mak die tengah marah anak die rupanya tapi berbisik...mata budak tu berkaca je sambil berbisik balik kat mak die sebab tak puas hati dengan teguran mak die. Last2 anak die faham apa yang mak die tegur, terus tunduk je...umur budak tu maybe dlm 5 tahun.
Dalam hati sy, patut la saya tak pernah dengar anak org kat sini menangis meraung...marah pun bisik2 je. Kalau anak die jauh die panggil suruh datang dekat pastu tegur kat telinga anak tu slow2.

Jadi saya buat kesimpulan, bila ibubapa tidak menjerit marah anak2, anak2 tak perlu menjerit juga untuk counter suara ibubapa jika mereka tak berpuas hati dengan teguran.

*tapi sy faham Malaysia agak panas, belum sempat nak panggil datang untuk tegur hati dah membara terbakar dulu hihihi ;p

Pengajarannya, ibu bapa janganlah memkik meloong dalam mendidik anak-anak. Terjerit sana sini tu yang anak-anak ikut tu.

3 comments:

  1. Bercakaplah dengan Nada suara yg perlahan ya...kemana tumpahnya kuah jika tak ke nasi..dibuatnya kuah tu sedap maka sedaplah nasi yg dimakan nanti.....nyummmm...

    #penting untuk berubah Dan
    #mencari jati diri yg positif

    ReplyDelete
  2. ermmm.... anak tu melalak??? nak mainan??? nak itu??? nak ini????
    jerit2???? ermmm.... ubat dia... pujuk dulu... suruh diam dulu... cool, ok...
    pas tu tnya,
    kenapa jerit2...
    macam orang gila...
    shame on you shouting like that...
    what you want?
    what the purpose?
    need it or want it?
    want it??? ermmm... i don't see any important for u to have it...
    still????
    ok... ok... can i ask u a question?
    what, maaa...
    who is mother here?
    of course you, maaaa....
    ok.. good... now, who are you to me...
    uh! i am your daughter...
    ok.. very good...
    now, another question...
    what....
    whom should listen to whom?
    'anak must listen to ibu'
    now you got it????
    yesss... maaa... i am sorry...
    alalalaaaa.... cute girl... give a hug..
    end of story....


    ReplyDelete
  3. yela..we should start first =) tanpa sedar, anak2 tiru karekter kita..huhu

    Jom berubah =)

    ReplyDelete